3 Aralık Dünya Engelliler Günü

03.12.2020

3 Aralık, Birleşmiş Milletler tarafından engeli olan bireylerin sorunlarını anlama ve aktarmaya yönelik etkinliklerin düzenlendiği; bu etkinlikler yoluyla engeli olan bireylerin toplumsal yaşama tam katılımının önündeki engellerin ortadan kaldırılmasının hedeflendiği “Dünya Engelliler Günü” olarak ilan edilmiştir. Her yıl bu amaçla STK’lar, üniversiteler ve devlet kurumları tarafından geniş katılımlı etkinlikler düzenlenirken bu yıl yaşanan COVID 19 salgını nedeniyle pek çok alanda olduğu gibi bu konuda da sınırlılıklar yaşanmaktadır. Bununla birlikte, engeli olan bireyler hem var olan süreğen hastalıkları hem de eğitim gereksinimlerinin önceden olduğu biçimde karşılanamaması nedeniyle bu süreçten olumsuz etkilenmektedir.

Engeli olan bireylerin yaşam kalitelerini artırmaya ve toplumsal yaşama tam katılımlarını sağlamaya yönelik çalışmaların tek bir günle sınırlı olmaması gerektiğinin bilincinde olarak, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü pandemi nedeniyle oluşan sosyal izolasyon koşullarında engeli olan bireylerin sahip olduğu dezavantajların etkilerini azaltmak için çalışmaktadır. Bu kapsamda, yüz yüze düzenlenemeyen eğitim ve seminer çalışmalarının çevrimiçi olarak gerçekleştirilmesi, ilgili yazıların web sayfalarından paylaşılması ve evde eğitime ilişkin dokümanların yayınlanması yoluyla özel gereksinimli çocuklarının ailelerinin ve öğretmenlerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Bu hizmetlerin sunulmasında bölüm öğretim elemanlarımız ve Erken Çocuklukta Özel Eğitim Yüksek Lisans öğrencilerimiz birlikte çalışmaktadır.

Engeli olan bireyler için sunulan hizmetlerin özel gün ve haftalarla sınırlı olmaması gerektiğinin bilincinde olarak, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, geleceğin öğretmenleri olacak tüm öğrencilerini engeli olan bireylerin gereksinimlerinin farkında ve bunları karşılamaya yönelik çabalayan bireyler olarak mezun etmeyi amaçlamaktadır. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle engeli olan bireyler ve ailelerinin her zaman yanında olduğumuzu yeniden ifade etmek istiyor ve herkese sağlıklı günler diliyoruz.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi

Eğitim Bilimleri Fakültesi, Özel Eğitim Bölümü