Formasyon ile İlgili Duyuru

07.10.2019

Öğrencilerimize Duyuru

Bilindiği üzere, öğretmen eğitimi konusunda yapılacak olan yenilikler, 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi ile açıklanmıştır.  2023 Eğitim Vizyonu Belgesine göre;

1. Sertifikaya dayalı pedagojik formasyon yerine, lisansüstü düzeyde “Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı” açılacaktır. (Sayfa 41)

1. Sertifikaya dayalı “Pedagojik Formasyon” uygulaması kaldırılacak ve yerine yurt sathında kolay erişilebilir lisansüstü düzeyde “Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı” açılacaktır. Bu program mesleki gelişim çerçevesinde Millî Eğitim Bakanlığında öğretmenlik hakkı kazanan adaylara uygulanmaya başlayacaktır. (Sayfa 42) (http://2023vizyonu.meb.gov.tr/doc/2023_EGITIM_VIZYONU.pdf)

Mevcut durumda üniversitemizce yürütülmekte olan Pedagojik Formasyon Sertifika Programına öğrenci alınıp alınmaması konusunda tereddüt oluşmuştur. Bu teredddütü gidermek için, Milli Eğitim Bakanlığı ile Bakan Yardımcısı düzeyinde yapılan görüşmede, yasal düzenlemenin kısa bir süre içinde yapılarak Pedagojik Formasyon uygulamasının kaldırılacağı ve bunun sonucunda öğrenci almış olan programların sonlandırılarak programa katılan öğrencilerin ücretlerinin iade edileceği şeklinde bilgi alınmıştır.  Milli Eğitim Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ziya Selçuk da, 25 Ağustos 2019 tarihinde yaptığı açıklamada “Pedagojik formasyonu kaldırıyoruz. Hiç kimsenin formasyon alması gerekmiyor.” şeklinde bir açıklama yaparak, sunulan bilgileri teyit etmiştir. (https://www.memurlar.net/haber/850985/selcuk-kimsenin-pedagojik-formasyon-almasina-gerek-yok.html)

Planlanan yasal düzenlemenin en kısa sürede kamuoyuna duyurulması ile bu konuda oluşan tereddütlerin tamamen ortadan kalkacağına inanmaktayız. 2023 Eğitim Vizyonu Belgesinde sunulan bilgilere göre; mevcut öğrencilerimiz,  öğretmen ataması için yapılan merkezi sınavlardaki puanlarına göre öğretmen olarak atanabilecek ve atandıktan sonra formasyon eğitimini Yüksek Lisans düzeyinde gerçekleştirebileceklerdir.

Bu bilgiler ışığında; öğrencilerimizin maddi ve manevi bir külfetle karşılaşmamaları için ünivertemizce yürütülmekte olan Pedagojik Formasyon Sertifika Programına 2019 – 2020 Akademik Yılı için öğrenci alımı yapılmamıştır.  Halen devam eden öğrencilerimizin bir kısmı da yukarıda sunulan gerekçelere bağlı olarak kayıtlarını sildirmişlerdir.

Öğrencilerimize saygıyla duyurulur.