6 Şubat Depremlerini Unutmadık

06.02.2024

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremler 11 ilde etkili olmuştur. Yaşanan bu felaketin ardından, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi bölgeye çeşitli yardımlarda bulunmuş ve destek projelerini hayata geçirmiştir.

Dr. Öğr. Üyesi Hatice FAKİOĞLU BAĞCI danışmanlığında Topluma Hizmet Uygulamaları dersini alan Sınıf Öğretmenliği 2. sınıf lisans öğrencileri tarafından başlatılan "Deprem Bölgesindeki Köy Okulu için Kitap Toplama Projesi", depremden etkilenen köy okulundaki öğrencilere kitap sağlamayı hedefledi. İlk aşamada, öğrenciler kendi imkanlarıyla temin ettikleri 450 kitabı, deprem bölgesinde yer alan Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinin Uzunsöğüt Köyü'ndeki Uzunsöğüt Ortaokulu'na 15 Kasım 2023 tarihinde gönderdi. Projenin ikinci aşamasında ise öğrenciler, ailelerinden, sahaflardan, kitapçılardan ve diğer bağışçılardan topladıkları 360 kitabı ilkokul ve ortaokul düzeyine uygun şekilde tasnif edip, Uzunsöğüt İlkokulu ve Uzunsöğüt Ortaokulu'na gönderdiler.

Prof. Dr. Zarife SEÇER danışmanlığında yürütülen bir başka projede, 6 Şubat 2023'teki depremden etkilenen çocuklar için eğitim materyalleri temin edildi. Bu çerçevede, çeşitli materyaller Şanlıurfa-Suruç Mehmet Akif Ersoy İlkokulu Anasınıfı Öğretmeni Dilek GENÇ tarafından teslim alınarak depremzede çocuklara ulaştırıldı.

Depremin etkilerini hisseden ailelerin çocukları için ise Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı ve Sancaktepe Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü iş birliğiyle Mahmut Celaleddin Ökten Erkek Öğrenci Yurdu'nda okul öncesi eğitim programı düzenlendi. Bu program, öğretim elemanları danışmanlığında 3. ve 4. sınıf öğrencileri tarafından haftanın dört günü yurtta açılan oyun odasında çocukların ihtiyaçları doğrultusunda tam gün oyun ve oyun temelli etkinlikleri içermektedir.

Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim elemanlarından Arş. Gör. M. Zahid TOZAR ve Temel Eğitim Bölümü öğretim elemanlarından Arş. Gör. H. Sümeyra BİLİCİ ALBAYRAK, Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen bir etkinlikte konuşmacı olarak yer aldılar. Etkinlikte Arş. Gör. H. Sümeyra BİLİCİ ALBAYRAK "Çocuğun Dili Oyun" başlıklı bir seminer verdi, ardından Arş. Gör. M. Zahid TOZAR "Psikolojik İlk Yardım" konulu bir seminer gerçekleştirdi.

Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Erkan KURNAZ, Özel Eğitim Bölümü tarafından davetli konuşmacı olarak çağırıldı. Dr. Erkan KURNAZ otizmli bireyler için afet öncesi planlama ve afet anında ve sonrasında koruma altına alınması konularında bir eğitim semineri verdi. Eğitimde, otizmli, down sendromlu veya zihinsel yetersizliği bulunan bireylere yönelik afet ve acil durumlarda kaynak olabilecek içerikler ele alındı.

Özel Eğitim Bölümü öğretim üyeleri Dr. Öğretim Üyesi Hatice ŞENGÜL ERDEM ve Prof. Dr. Yeşim GÜLEÇ ASLAN tarafından deprem bölgesinde görevlendirme yolu ile görev yapan özel eğitim öğretmenleri ile bir fotoses çalışması yürütüldü.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği 2. sınıf öğrencileri, Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında Dr. Öğr. Üyesi Zehra KILIÇ ÖZMEN önderliğinde, 13 Aralık 2023 tarihinde üniversite derslik binasının giriş katında deprem bölgesi yararına bir gıda kermesi düzenledi. Etkinlik kapsamında elde edilen gelirin bir kısmı, Hatay'da bulunan bir ilkokula 5 koli kitap yardımı olarak gönderildi. Geriye kalan gelir ise deprem bölgesine ulaştırılması için Kızılay'a bağışlandı.

Son olarak, Eğitim Bilimleri Fakültesi bünyesindeki bölümlerde öğrenim gören bütün depremzede öğrencilere burs desteği sağlandı. Depremzede öğrencilere yönelik psikososyal destek ve sosyal faaliyet çalışmaları yürütüldü. Bu destekler, depremin etkilediği öğrencilere eğitim hayatlarını sürdürebilmeleri ve psikososyal destek sağlayabilmek amacıyla gerçekleştirildi. Eğitim Bilimleri Fakültesi, depremzedelerin yaşadığı zorlu süreçte onlara destek olmaya devam etmektedir.