OSB Olan Bireylere Yönelik Düzenlenen Yaz Okulu Programına Özel Eğitim Bölümü’nden Destek

19.09.2022

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü ve Otizm Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Eğitimde Mükemmeliyetçilik Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (EMAM) iş birliğiyle yürütülen otizm spektrum bozukluğu olan bireylere yönelik düzenlenen ve 20 Haziran-1 Temmuz ile 9-19 Ağustos tarihlerini kapsayan 2 farklı dönem yaz okulu programı EMAM’da gerçekleştirildi.

Otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin okula devam edemediği yaz döneminde edinilmiş birçok becerilerde gerileme olabilmekte, aileler uygun eğitim ve sosyal destek hizmetlerine ulaşmada sınırlılık yaşayabilmektedir. Sağlanan sınırlı sayıdaki hizmetlerin ailelerin finansal anlamda karşılayabilmesi ise oldukça zor olmaktadır. Bu nedenle otizm spektrum bozukluğu olan çocukların ve gençlerin yaz dönemi boyunca akademik ve sosyal alanlarda desteklenmesi, bu desteklerin ailelerden ücret talep edilmeden karşılanması çok önemli olmaktadır.

Yaz okulu uygulamasının çıkış noktasını oluşturan bu düşünceden yola çıkarak Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi işbirliği ile bu yıl ilk defa düzenlenen yaz okulunda otizm spektrum bozukluğu olan öğrenciler ve onlara gönüllü partnerlik yapan öğrenciler çeşitli atölyeler ve etkinliklerde birlikte çalışmalar gerçekleştirildi. 19 gün devam eden programın iki gününde Özel Eğitim Bölümü destek sunarak sonraki yıllarda devam edecek çalışmalara temel atıldı. İki üniversite arasında resmi işbirliği ile sonraki yıllarda bu çalışmanın yaygınlaştırılması ve özel eğitim öğretmenleri, özel gereksinimli bireylerin ailelerini de kapsayacak şekilde içerik genişletilerek uygulamanın yaz dönemi boyunca farklı dönemlerde birden çok kez düzenlenerek yaygınlaştırılması hedeflendi.