Eğitim Bilimleri Fakültesi

“Otizm Spektrum Bozukluğu ve Kaynaştırma/Bütünleştirme Uygulamaları” Başlıklı Panel Gerçekleştirildi

25.04.2022

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Otizm Uygulama Merkezi ve fakültemiz iş birliğiyle “Otizm Spektrum Bozukluğu ve Kaynaştırma/Bütünleştirme Uygulamaları” başlıklı panel 2 Nisan 2022 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Her sene otizm spektrum bozukluğuna ilişkin farklı bir temanın belirlendiği 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Gününde bu seneki tema “kaynaştırma/bütünleştirme uygulamaları” oldu. Her sene olduğu gibi, bu sene de otizm spektrum bozukluğu farklı bakış açılarıyla ele alındı. Bu bağlamda otizm spektrum bozukluğu ve kaynaştırma/bütünleştirme uygulamalarına akademisyen, öğretmen ve veli bakış açılarıyla yaklaşıldı.

Panel; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yaşar Bülbül, Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Akın ve Merkez Müdürümüz Prof. Dr. Yeşim Güleç Aslan’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Açılış konuşmalarında üniversitemizin ve fakültemizin özel gerekisinimli bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmeye ve toplumda özel gereksinimli bireylere ilişkin farkındalık kazandırmaya ilişkin çalışmalara verdiği önem ve destek vurgulandı.

Açılış konuşmalarının ardından panel, Prof. Dr. Sema Batu’nun konuşmasıyla başladı. Yıllardır kaynaştırma/bütünleştirme alanında hem alanyazın hem de uygulamaya önemli katkılar sunan Prof. Dr. Sema Batu “Otizm Spektrum Bozukluğu ve Kaynaştırma/Bütünleştirme Uygulamalarına Genel Bakış” başlıklı sunumu ile programa katkılarını sundu. Ardından, fakültemiz öğretim üyesi Dr. Ayşe Büşra Subaşı Yurtçu, ülkemizde kaynaştırma/bütünleştirmeye ilişkin gereksinimleri ve Toplumsal Otizm Programı kapsamında başlattığı bir hizmeti anlattı. Gönüllü okul öncesi öğretmenlerine sunulan özel eğitim danışmanlığı uygulaması süreci açıklandı ve katılımcı öğretmenler Merve Tezel ve Tuğçe Yurt’un uygulama ile ilgili görüşleri paylaşıldı. Bu sunumun ardından fakültemiz öğretim üyesi Doç. Dr. Özcan Erkan Akgün veli gözüyle kaynaştırma/bütünleştirme deneyimlerini paylaşarak uzman ve velilerin konuyla ilgili dikkat etmesi gereken unsurları vurguladı. Öğretmen gözüyle kaynaştırma/bütünleştirme uygulamaları okul öncesi öğretmeni Fatma Kıyak’ın konuşmasıyla paylaşıldı. Fatma Kıyak, OSB olan öğrencisiyle birlikte sahip olduğu kaynaştırma/bütünleştirme deneyimlerini aktardı. 

Son olarak, danışmanları Prof. Yeşim Güleç Aslan ile birlikte gerçekleştirdikleri “Dezavantajlı Çocukların Farkında Ol Projesi” ile TOVAK tarafından ödüllendirilen okul öncesi öğretmenliği öğrencilerimiz Şerife Akdeniz, Nisanur Akyüz, Rabia Karabacak, Buse Yalçın, Merve Nur Demirci ve Eda Demir projeleriyle ilgili ayrıntıları paylaştı. Panel soru-cevap bölümüyle sonlandırıldı.