Eğitim Bilimleri Fakültesi

"Prof. Dr. Fuat Sezgin ile Tarihten Geleceğe Bilim ve Matematik" Projesinin 2. Etkinliği Gerçekleşti

18.05.2023

Doç. Dr. Rabia Savaş danışmanlığında İlköğretim Matematik Öğretmenliği Lisans Programı öğrencilerinden Sena Gencel, İclal Sude Çetinkaya, Fatmagül Ergün, Hüseyin Gören, Esra Çeliktürk ve Derya İrge tarafından yürütülen “Prof. Dr. Fuat Sezgin ile Tarihten Geleceğe Bilim ve Matematik” projesi kapsamında “Avrupayı Etkileyen Müslüman Bilim Alimleri” konulu konferans Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Bilim Tarihi doktora öğrencisi Saliha Budak’ın değerli katkılarıyla, 05.05.2023 Tenzile Erdoğan İmam-Hatip Ortaokulunda gerçekleştirildi. Konferansın sonunda Üsküdar Belediyesi ve İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı tarafından sağlanan hediyeler öğrencilere dağıtıldı. Ardından, “İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi” müze gezisi öğrencilerin katılımıyla 09.05.2023 tarihinde gerçekleştirildi.

Konferansta, Sayın Saliha Budak İslam Bilim alimlerinden Harezmi, Sind B. Ali, Sabit B. Kurre, Mahani, Buzcani, Ebu Kami, Hububi, Kereci, İbn Irak, İbn Heysem, Semavel, Ömer Hayyam, Bahaeddin Haraki, Nasireddin Tusi, Kutbeddin Şirazi, Gregori Kalkonides, Bursalı Kadızade-i Rumi, Cemşid el-Kaşi, Ali Kuşçu, Mirim Çelebi, F. Şirvani, Hacı Atmaca, Matrakçı Nasuh, Takiyuddin ve Amili’nin Matematik ve Bilime olan katkılarını anlatarak İslam Bilim alimlerinin Avrupa’yı etkileyen çalışmalarını öğrencilere sundu ve bu çalışmaların Avrupa’da dönüştürülerek kullanıldığının çok kıymetli olduğundan bahsetti. Konuşmacımız Sayın Saliha Budak, İslam Bilim alimlerinin bilime ve matematiğe olan katkılarının yanı sıra  İslam Düşünce Tarihinden de bahsetti. Sayın Saliha Budak özellikle çok duyulmayan fakat duyulması gereken İslam Bilim alimlerinden bahsederek öğrencilerin Bilim Tarihi hakkında farklı ufuklarının oluşmasını sağladı. Ayrıca yapılan çalışmaların İslam Medeniyetinin sahip olduğu ve devam ettirilmesi gereken kadim bir miras olduğunu vurguladı. Anlatımıyla Sayın Saliha Budak öğrenciler tarafından ilgiyle karşılandı ve bu kapsamda öğrencilerin Bilim Tarihinde düşünebilmeleri için zihinlerinde kapı araladı.

Seminerin sonunda İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi müze gezisine götürülen 40 öğrenciye İBTAV tarafından görevlendirilen rehber müzenin astronomi, saat ve denizcilik, savaş teknolojisi, tıp, madencilik, fizik, matematik ve geometri, mimari ve şehircilik, kimya ve optik, coğrafya bölümlerini anlattı. Bu 12 bölümde bulunan eserleri öğrenciler büyük bir ilgiyle incelediklerini ifade etti. Müze gezisinin ardından, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in mezarı öğrenciler ile ziyaret edildi. Gezinin sonunda öğrenciler kendilerine ışık olacak Prof. Dr. Fuat Sezgin ve İslam Bilim insanları hakkında oldukça bilgi edindiklerini ve onlara motivasyon kaynağı olduğunu ifade ettiler.

Toplumumuzda İslam Bilim Tarihimizle ilgili farkındalığı arttırmayı ve araştırmacı ruhlu gençler yetiştirmeyi amaçlayan proje, Üsküdar Belediyesinin ve İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı’nın destekleriyle gerçekleşti. Amaçları ve faaliyetleri ile yoğun ilgi toplayan proje, ortaokul öğrencilerine okul derslerinin yanı sıra ilgi duyabilecekleri ve araştırabilecekleri bir alan sundu.